КАВА З БУРУНДІ
Кава з Бурунді характеризується приємним ароматом і нотками апельсина, лимона, квіток жасмину і темного шоколаду. Зерна Бурундійський кави часто порівнюють із зернами з Руанди, яка знаходиться недалеко від Бурунді.
Історія і виробництво кавового напою
Історія вирощування кавової ягоди йде корінням в тридцяті роки минулого століття. Робуста виростала тут споконвіку, але перші кавові дерева арабіки завезли бельгійці, яким він дуже подобався. Сьогодні в сфері виробництва кавових зерен зайнято близько восьмисот тисяч жителів Бурунді. В середньому одна плантація становить двісті п'ятдесят кавових дерев.
Частка Бурундійський кави на міжнародному кавовому ринку поступово зростає і на сьогоднішній день країна займає 29 місце серед експортерів кави. Незважаючи на такі низькі показники, слід зазначити, що Бурундійський кавовим зернам притаманне відмінну якість, з них виходить приємний ароматний напій з нотками цитрусових, шоколаду та жасмину. Головні імпортери Бурундійський кави - Сполучені Штати Америки і Канада.
Через центрального розташування на території Африканського континенту країну Бурунді часто називають «серцем Африки», а кава «серцем Бурундійський виробництва». У цій країні його вирощують в п'яти основних регіонах: Кіріміро, Кірундо-Муйінга, Каянза, Нгозі, Муміруа. Висота гірських регіонів змінюється від семисот-сімдесяти до двох тисяч метрів над рівнем моря.
Збір урожаю
Збір дозрілих ягід в країні відбувається в весняні місяці року. Після цього весь урожай очищається від пульпи - м'якої і соковитою частини плода. Потім зерна просівають. Далі протягом десяти днів сушать на відкритому повітрі. Потім кавовий матеріал відвозять в пункти експорту, де його фасують і відправляють в інші країни. Відправка Бурундійський кави здійснюється виключно в кінці серпня, тому що саме в цьому місяці кава готова до обсмажуванні. Зерна відрізняються високими показниками якості і є для жителів країни основною частиною доходу. Гурмани радять пити його в чистому вигляді (single origin), але кава з Бурунді надає ароматні нотки будь-якому купажу, тому його часто додають в менш якісні кавові суміші.