Кава в Кенії, розташованої на сході африканського континенту, з'явився порівняно недавно. Незважаючи на протяжні кордони з батьківщиною кави - Ефіопією, в Кенії ця рослина потрапила, за деякими даними, з острова Реюньйон разом з християнськими місіонерами і згодом культивування цієї чудової рослини було розвинене британцями, які заснували на родючих землях плантації. Після здобуття Кенією незалежності в 1963 році, вирощування, обробка та продаж кавових зерен стала одним з основних напрямків сільського господарства Кенії і вже багато років кенійський заслужено вважається кавою дуже високої якості.
Як росте кенійська кава
Вулканічні грунти, винятковий клімат, схожі для сільського господарства рівні ділянки високогірних плато на висоті близько 2000 метрів, які в основному розташовані поблизу гори Кіліманджаро і гори Кенія, що дала назву країні, дозволяє як кооперативам - малим фермерським господарствам, так і відносно великим промисловим об'єднанням, досягати високої якості кавової продукції.
Більшість кенійської арабіки можна класифікувати, як високогірний кави (SHG). Його вирощують в регіонах Kirinyaga, Bungoma, Kiambu, Nakuru, Ruiri та інших.
Одними з найбільш численних народностей, що населяють Кенії є кікуйю, лухья, луо, масаї та інші. Кікуйю в основному займаються землеробством і в тому числі вирощуванням кавових культур. Без перебільшення можна сказати, що заслуга світової популярності кенійського кави належить саме народу кікуйю.
Способ обработки
На фермах Кении преимущественно используют влажный способ обработки, этим во многом объясняется наличие кислинки во вкусе. После сбора урожая кофейные ягоды проходят процесс депульпации – процесс очистки ягод от кожицы и мякоти и сортировки зерен, что ускоряет и облегчает процесс ферментации, после всех этих операций зерна промываются.
В названиях кенийских сортов мы часто видим сочетание букв, например «Кофе в зернах Кения Gakuyu-ini AB». В этом названии «AB» – условное обозначение размеров зерна. Именно по этому признаку и производится классификация. «АА» и «ААА»- наиболее крупное зерно, «A» - зерна чуть меньше размером, «AB» и «В»- еще меньше, ТТ – зёрна, оставшиеся после отсеивания предыдущих категорий, PB – зерна круглой формы и С – низкокачественные зерна. Часто кофе именуется в ависимости от региона выращивания.
Чаще всего напиток из кенийских зерен обладает плотным и мягким вкусом с выраженной кислинкой. Преобладают ноты экзотических фруктов, часто с легким винным привкусом. Но, естественно вкус может розниться в зависимости от сорта, места выращивания, погодных условий и многих других факторов.
Вкусовые качества зависят и от способа обжарки. Средняя степень обжарки является наиболее предпочтительной, притакой обжарке все грани вкуса и аромата кофеного зерна раскрываются наибольшим образом.
Напій з зерен, приготований місцевими жителями дуже незвичайний і часто мало нагадує звичні нам способи заварювання. Таку каву називають - «Kahawa Chung». Його найчастіше варять в мідному посуді на відкритому вогні, в процесі варіння додається імбир, кориця, кардамон і інші спеції, подають зі всілякими солодощами. А в кави іменоване «Kahava Tamu» крім зазначених інгредієнтів додають ще й цукор.
Кенійський Кавовий Рада (Coffee Board of Kenya) проводить закупівлі кави у фермерів, перевіряє і проводить класифікацію зерна і здійснює продаж на аукціонах. Кава закуповують експортери, які мають необхідну ліцензію.
Прекрасний кенійський кави ви можете купити в нашому інтернет-магазині «Mercato».